piątek, 30 grudnia 2016

Śledzik w warzywach

Na Wigilię lub Sylwestra idealny śledzik w warzywach.
Co roku robię takie śledzie i szybko znikają z talerza.



                            Śledzik w warzywach











Składniki :
filety śledziowe  marynowane - 4 szt
marchewka - 1 szt
pietruszka  - 1 szt
buraki - 2 szt
cebula - 1 szt
majonez  2 - 3 łyżki
sól
pieprz
szczypiorek - 2 łyżki
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie :
Warzywa ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Cebulę obrać drobno pokroić.
Filety śledziowe wyjąć z zalewy, osączyć, pokroić w paseczki.
Ugotowane warzywa obrać, zetrzeć na tarce, każde do innej miski.
Warzywa oprószyć solą i pieprzem, dodać do każdej miski śledzie, wymieszać z majonezem.
Układać na półmisku obok siebie sałatkę śledziową, posypać sałatkę szczypiorkiem, udekorować natką pietruszki.

środa, 28 grudnia 2016

Malinowa pianka

Delikatne biszkoptowe ciasto z  malinową pianką, która rozpuszcza się w ustach.
Polecam ciasto, bo jest rewelacyjne.


                                                                    Malinowa pianka 






Składniki:
Biszkopt
jajka-6 szt
ocet - 1 łyżeczka
olej - 2 łyżki
cukier-1 szklanka
mąka-1 szklanka
proszek do pieczenia-1 łyżeczka
kakao-3 łyżki
Pianka :
śmietana kremówka - 250 ml
cukier puder - 1 łyżka
maliny mrożone - 200 g
galaretka malinowa - 2 opak
woda - 2 szkl
Poncz
woda - 3/4 szkl
cukier - 1 łyżka
sok z połowy cytryny
rum - 3 łyżki
Polewa:
czekolada w pastylkach - 100 g CUKIETERIA.pl
masło - 2 łyżki
śmietana kremówka - 4 łyżki
Dekoracja :
konfetti gwiazdki , choinki CUKIETERIA.pl
Przygotowanie:
Biszkopt
 Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. 
Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać, 
wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop. 
Ciasto przekroić wzdłuż na pół. 
Pianka:
Mrożone maliny przełożyć do garnka.
Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, wlać do malin, następnie gorące maliny przetrzeć z rozpuszczoną galaretką przez sito, odstawić do lekkiego stężenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
Ubijając dodawać po łyżce galaretki z malinami.
Poncz
W rondlu zagotować wszystkie składniki, ostudzić.
Składanie ciasta :
Pierwszą połowę ciasta, naponczować,wyłożyć większą połowę pianki malinowej, przykryć drugą połowa ciasta, naponczować i wyłożyć resztę pianki, włożyć ciasto do lodówki.
Do rondla wlać śmietankę, dodać masło i czekoladę, na wolnym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia składników, zdjąć z ognia, ostudzić.
Polać polewą ciasto, posypać posypką cukrową.

czwartek, 15 grudnia 2016

Świąteczne miękkie pierniczki

Wiele razy piekłam pierniczki, ale po upieczeniu były miękkie, a gdy ostygły twardniały, teraz znalazłam na internecie, przepis idealny, żródło
Pierniczki po upieczeniu były miękkie, a im dłużej leżą, tym bardziej smakują.
Udekorowałam pierniki dzięki firmie http://www.cukieteria.pl/, od której otrzymałam barwniki spożywcze i konfetti gwiazdki kolorowe.
Kilka pierniczków, zapakowałam w śliczne pudełko od Opakowania cukiernicze.pl i dałam przyjaciółce w prezencie.


                                                       Świąteczne miękkie pierniczki


 













Składniki :

Ciasto
kakao - 5 łyżeczek
miód prawdziwy - 1/2 szkl
cukier - 0,5 szkl
soda - 2 łyżeczki
przyprawa do piernika - 1 opak
śmietana kwaśna - 4 pełne łyżki
mąka - 4 szkl + trochę do podsypki
żółtka jaj - 2 szt
jajko całe - 1 szt
masło - 200 g
sól - szczypta
powidła śliwkowe - 3 łyżki
Dekoracja
konfetti gwiazdki  różne kolory - Cukieteria .pl
barwniki spożywcze różne kolory - http://www.cukieteria.pl/
Lukier
białka jaj - 1 szt
cukier puder - 1 szkl

Opakowanie:
karton - 1 szt od http://www.opakowaniacukiernicze.pl/
Przygotowanie:
Ciasto:
Do rondelka przełożyć masło, roztopić na ogniu, dodać cukier cały czas mieszać do rozpuszczenia się cukru.
Zdjąć rondel z ognia dodać miód , przyprawę do piernika, kakao, powidła, jajka i śmietanę , dokładnie wymieszać.
Do miski wsypać mąkę z sodą, wymieszać, dodać rozpuszczone i ostudzone składniki, zagnieść ciasto.
Ciasto po zagnieceniu jest lekko klejące, włożyć do foliowej torebki, odstawić na 60 minut do lodówki.
Następnie wyjąć ciasto z lodówki, podsypując nie za dużo mąką, jeszcze raz przegnieść.
Rozwałkować i wycinać foremkami różne wzory z ciasta.
Blachę wysmarować tłuszczem, układać na blasze pierniczki.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez 10 minut.
Lukier
Cukier puder przesiać przez sito.
Białko ubić do spienienia.
Dodawać po trochu cukier puder, miksujemy do uzyskania odpowiedniej gęstości lukru.
Lukier przełożyć do kilku miseczek i do każdej miseczki dodać odrobinę innego barwnika.
Udekorować pierniki lukrem, posypać gwiazdkami.


poniedziałek, 5 grudnia 2016

Sernik złota rosa w ślicznym pudełeczku

Sernik złota rosa w ślicznym pudełeczku















Witam,
W sobotę wybrałam się, w odwiedziny do moich rodziców, na ten wyjazd przygotowałam przepyszny serniczek złota rosa.
Ten pyszny sernik zapakowałam w śliczne pudełeczko, Królewski Smak
Dziś chciałam zaprezentować śliczne pudełka do ciast i ciasteczek, oraz inne ozdobne opakowania firmy.

 Opakowania Cukiernicze.pl
Zapraszam  do sklepu gdzie znajdziecie wszystko,  w atrakcyjnych cenach.
Polecam sklep Opakowania cukiernicze.pl

sobota, 26 listopada 2016

Śledzie po kaszubsku

                                                         
Na świątecznym stole nie może zabraknąć tak pysznych śledzi po kaszubsku. 
Śledzie w tej wersji uwielbia cała moja rodzinka.

                                    Śledzie po kaszubsku




Składniki :
filety śledziowe - 600 g
Sos:
ogórki konserwowe 2 szt większe
koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek
cebula - 2 szt
olej - 1/2 szkl
woda - 1/2 szkl
ziele angielskie - 4 ziarna
liście laurowe - 3
sól i pieprz
sok z cytryny - 1,5 łyżki
miód - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez ok. 3-4 godzin, zmieniając wodę ze 3 razy. Następnie należy odsączyć i pokroić śledzie na kawałki. 
Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na tłuszczu. Ogórki pokroić w kostkę. 
Przełożyć składniki sosu do rondla, dodać przyprawy i gotować na bardzo wolnym ogniu, przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 
Wystudzony sos, wymieszać z pokrojonymi śledziami, odstawić do lodówki na całą noc.
zBLOGowani.pl

niedziela, 20 listopada 2016

Tort na chrzest

                                            Tort na chrzest










Witam,

Dziś chciałabym Wam pokazać torcik o smaku śmietankowo- brzoskwiniowym, który przygotowałam na chrzest mojej wnusi Zosi.
Torcik został obłożony masą i udekorowany jadalnymi wykonanymi przeze mnie dekoracjami z masy cukrowej.

Ten pyszny torcik został zrobiony na podkładzie do tortów, który otrzymałam od Opakowania cukiernicze.pl, za co ślicznie dziękuję, oraz został zapakowany w białe pudełko z tej samej firmy.
Zapraszam na zakupy, do sklepu gdzie znajdziecie wszystko, co potrzebne do zapakowania wyrobów cukierniczych, w atrakcyjnych cenach.
Polecam sklep Opakowania cukiernicze.pl








sobota, 5 listopada 2016

Choinka piernikowa

Jeszcze nie ma świąt Bożego Narodzenia, ale już dziś podaję przepis na piernik w kształcie choinki.
Foremkę oraz inne dekoracje otrzymałam od Cukieteria.pl.
Zapraszam wszystkich do sklepu, gdzie można nabyć wiele produktów i akcesoriów w przystępnej cenie.
Polecam.
                                                       Choinka piernikowa








Składniki : 
Ciasto :
jajka - 2 szt
mąka - 2,5 szkl
mleko - 1 szkl 
olej - 1/2 szkl 
cukier - 1 szkl  
kakao - 2 łyżki 
przyprawa do piernika - 1 opak
 soda - 1,5 łyżeczki 
powidła śliwkowe - 3 łyżki 
Krem :
śmietana kremówka - 0,5 szkl
cukier puder - 1 łyżeczka
Dekoracja:
konfetti mix świąteczny
Dodatkowo
foremka papierowa do pieczenia w kształcie choinki
Przygotowanie : 
Ciasto 
Wybić jajka do miski, zmiksować. 
Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć. 
Do utartych jajek dodać olej i mleko, zmiksować. 
Przesiać wszystkie suche składniki , dodać do jajek, dobrze robotem wymieszać. 
Na samym końcu dodać powidła śliwkowe, zmiksować. 
Przelać ciasto do formy, w kształcie choinki. 
Wymiary:spód 160x140 mm, wysokość 35 mm ,
piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez ok 40 minut.
Wyjąć ciasto , ostudzić.
Krem :
Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i barwnikiem na sztywno.
Posmarować wierzch i boki piernika kremem śmietanowym.
Gotową choinkę udekorować perełkami, lantynkami i posypką świąteczną.


sobota, 22 października 2016

Mini torcik

                                                                    Mini torcik, maxi buciki :)              


wtorek, 18 października 2016

Dżem z cukinii

Przepis dostałam od koleżanki z pracy.
Wcześniej nie robiłam takiego dżemu, bo nie miałam pojęcia o tym, że ten dżem tak dobrze smakuje.
Teraz już wiem, że będę go robić każdego roku.


                                                                Dżem z cukinii








Składniki :
cukinia - 6 kg ( przed obraniem )
cytryna - 1 szt
cukier - 1 kg
galaretki cytrynowe - 4 szt
Przygotowanie:
Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Następnie zasypać cukrem i najlepiej odstawić na całą noc.
Po tym czasie przekładamy cukinię do garnka i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, mieszając, aby nam się nie przypaliła, pod koniec gotowania dodać skórki cytrynowe, chwilę jeszcze gotować.
Miękką cukinię wraz z sokiem blindujemy na gładką masę, stawiamy garnek z powrotem na kuchnię, dodajemy sok z cytryny i galaretki, dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.
Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Ja nie pasteryzuję, ale można pasteryzować przez ok.15 minut.

poniedziałek, 17 października 2016

Pierogi z dżemem cukiniowym


Pierogi uwielbiam z różnymi farszami i nadzieniami.
Tak przygotowane pierożki z dżemem z cukinii i polane śmietanką, to po prostu niebo w gębie.


                                                  Pierogi z dżemem cukiniowym








Składniki;
Ciasto :
mąka pszenna - 2 szkl
woda ciepła - 120 ml
olej - 1 łyżka
żółtko - 1 szt
szczypta soli
Nadzienie
dżem z cukinii 
Dodatkowo;
czekolada w kostce
śmietana 24 %
cukier do smaku
Przygotowanie:
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić mały dołeczek, wybić jajko, dodać olej i sól, dolewając po trochu wody zagnieść ciasto.
Ciasto powinno być lśniące i gładkie.
Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na kilka minut.
Po tym czasie szklanką lub maszynką do pierogów wycinać kółka nakładać, po łyżeczce dżemu, dobrze zlepiać.
Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez ok.3 minuty.
Wybierać pierogi łyżką cedzakową, podawać polane śmietanką z cukrem, posypać startą czekoladą.

niedziela, 16 października 2016

Buraczki z papryką

Jak dobrze, że na nadchodzącą zimę, możemy nasze warzywa zamknąć do słoików.
W czasie zimy do obiadu będą jak znalazł.

Ja robiłam buraczki z 10 kg.

                                         Buraczki z papryką









Składnki :
buraki czerwone -5 kg
papryka -1,5 kg
cebula -750 g
ocet -0,5 szkl
cukier -0,5 szkl
olej -0,5 szkl
sól

Sposób przygotowania 

Buraki opłukać, włożyć do garnka, wlać wodę tak, aby były zakryte buraki, osolić, gotować do miękkości.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
Ugotowane i ostudzone buraki obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do większego garnka, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny.
Po tym czasie na wolnym ogniu doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając, aby buraki się nie przypaliły.
Od zagotowania gotować jeszcze przez kilka minut.

Nakładać buraki do wyparzonych słoików, zakręcać i odstawić słoiki do góry dnem.
Można jeszcze pasteryzować przez ok. 15 minut, ja nie pasteryzuje.