Ciasto Pawełek
SKŁADNIKI:
Biszkopt
jajka -6 szt
mąka- 1 szkl
proszek do pieczenia -1 łyżeczka
cukier -200 g
KREM
margaryna - 1,5 kost
batony Pawełek -2 szt
żółtka jaj -3 szt
mleczna czekolada -1 tabliczka
cukier -3/4 szkl
mleko -0,5 szkl
wódka -100 g
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach blaszki 24x42 cm.
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika, piec 25 minut w 175 stop.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół.
KREM
Do rondelka wlać mleko, dodać posiekane batoniki, cukier i 0,5 tabliczki czekolady, na wolnym ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia się wszystkich składników, ostudzić.
Margarynę utrzeć z żółtkami na puch.
Do utartej masy żółtkowej dodawać po łyżce zimnej masy z batoników, utrzeć.
Na samym końcu dodać wódkę, dokładnie utrzeć.
SKŁADANIE CIASTA
biszkopt
połowa kremu
biszkopt
druga część kremu
Wierzch ciasta posypać startą czekoladą, pozostałą od kremu.
jako wierna fanka Pawełków jestem zobowiązana do zrobienia tego ciasta :) wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńMmm, kuszące :)
OdpowiedzUsuńDanusiu kolejne wspaniałe ciasto :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuń