środa, 15 października 2014

Słodka delicja

Słodka delicja na każdą okoliczność.

Słodka delicja








SKŁADNIKI:
CIASTO
mąka -2,5 szkl
cukier -1 szkl
jajka -6 szt
proszek do pieczenia -2 łyżeczki
cukier waniliowy -1 opak
margaryna -200 g
mąka ziemniaczana -1 łyżka
NADZIENIE:
jabłka-1 kg
cukier waniliowy
tłuszcz do formy
PONADTO:
śmietana 36%-1 szkl
galaretka z owoców leśnych-1 opak

PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym.
Margarynę pokroić na kawałki,stopniowo dodając do żółtek,nie przerywając ucierania.
Mąkę pszenną,ziemniaczaną,wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać do masy żółtkowej,utrzeć.
Powstanie z tego kruszonka.
Białka ubić na sztywno,dodając cukier,ubić na pianę.
Na bardzo małych obrotach miksera,ucierać kruszonkę,dodając pianę,delikatnie wymieszać.
Ciasto zrobi się lejące.
Formę o wymiarach 25x36 wysmarować tłuszczem,wylać ciasto na blachę.
NADZIENIE:
Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,wsypać do jabłek cukier waniliowy,wymieszać,lekko odcisnąć z nadmiaru soku.
Układać na cieście paski startych jabłek,robiąc kratkę.
Piec ciasto w 170 stop,przez ok.40 minut.
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl,gotowanej wody,połowę wymieszanej galaretki,odlać,odstawić do stężenia.
Schłodzoną śmietanę ubić z galaretką na sztywną piankę.
Upieczone ciasto,ostudzić,za pomocą kieliszka,zrobić w cieście dziury, ale nie do samego końca ciasta.
Na dno do dziury lejemy najpierw po łyżce  stężałej galaretki,a następnie na galaretkę wykładami  piankę.
Ciasto schłodzić w lodówce.

10 komentarzy :

  1. wyglada pieknie, mysle, ze jest bardzo dobre, sprobuje upiec, gdyz na razie pozeram oczami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Danusiu pieczesz super ciasta :-) każde jedno wyglada bardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto! Danusiu jesteś Mistrzynią wypieków!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie za miłe słowa, wy też jesteście mistrzynie w gotowaniu:)
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. mniam mniam mniam ! ale tu dziś duża ilość pysznych słodkości !

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda naprawdę fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale kusisz Danusiu, ciacho przepysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. Pamiętam to ciasto z dzieciństwa, wspaniałe i bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)