W moim domu wszyscy uwielbiamy pierogi, ale najlepiej nam smakują z grzybami i owocami. Do takich pierogów nie dodaję kapusty, bo smaczniejsze są z samymi grzybami
Pierogi z leśnymi grzybami
SKŁADNIKI:
CIASTO
1 szt jajko
1/2 kg mąka
2 łyżki olej
1 szkl woda ciepła
sól
Nadzienie:
grzyby leśne - 500 g
cebula - 2 szt
sól i pieprz
tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
Nadzienie:
Grzyby obrać, opłukać, osączyć na cedzaku, drobno posiekać.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na tłuszczu, odłożyć trochę cebulki z tłuszczem do polania pierogów.
Posiekane grzyby dodać do cebuli, smażyć przez kilka minut, doprawić grzyby do smaku solą i pieprzem, ostudzić.
CIASTO
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać szczyptę soli, olej i wodę, zagniatając ciasto.
Ciasto musi być elastyczne.
Rozwałkować ciasto na placek, za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki. Na każdy krążek kłaść nadzienie z grzybów, dobrze zlepiać pierogi.
Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia pierogów na wierzch, gotować jeszcze przez 4 minuty.
Wybierać pierogi łyżką cedzakową.
Podawać polane tłuszczem z cebulką.
Smacznego !
Mniam pierożki, ale mam na nie chęć :-)
OdpowiedzUsuńMniam smaka sobie narobiłam przeglądając z rana Twoje przepisy
OdpowiedzUsuń