środa, 29 października 2014

Roladki schabowe z piekarnika

Jeżeli nie macie pomysłu co zrobić ze schabu, to polecam oto takie roladki

Roladki schabowe z piekarnika






SKŁADNIKI:
schab b/k- 1 kg
pieczarki- 0,5 kg
papryka kolorowa świeża- 3 paski każdej
sól i pieprz
koncentrat pomidorowy- 1 łyżka
cebula -1 szt
tłuszcz
 PRZYGOTOWANIE:
Schab pokroić na kotlety, rozbić bardzo cienko.
 Mięso oprószyć solą i pieprzem, odstawić na godzinę.
 FARSZ 
Paprykę umyć, osączyć, pokroić w kostkę.
 Pieczarki umyć, osączyć, pokroić.
 Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. 
Na patelnię wlać tłuszcz, rozgrzać, wrzucić cebulę, przesmażyć na rumiano. 
Do cebuli dodać pieczarki, paprykę, chwilę poddusić. 
Następnie dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, poddusić wszystko razem. 
Na brzeg mięsa nakładać porcje farszu, zwijać w roladki, układać roladki w naczyniu żaroodpornym. Włożyć do piekarnika, piec 60 minut w 220 stop, co jakiś czas polewając je wytworzonym się podczas pieczenia sosem. 
Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę z naczynia, aby roladki ładnie się zarumieniły.

4 komentarze :

  1. Świetne roladki Danusiu, wygladają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne roladki, chętnie bym zjadła do ziemniaczków.

    OdpowiedzUsuń
  3. ile wychodzi tych roladek z 1 kg schabu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z 1 kg wychodzi 10 roladek, ale jak schab pokrojony będzie cieniej to i więcej, gdzieś ze 13 roladek

      Usuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)