Jeżeli nie macie pomysłu co zrobić ze schabu, to polecam oto takie roladki
Roladki schabowe z piekarnika
SKŁADNIKI:
schab b/k- 1 kg
pieczarki- 0,5 kg
papryka kolorowa świeża- 3 paski każdej
sól i pieprz
koncentrat pomidorowy- 1 łyżka
cebula -1 szt
tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
Schab pokroić na kotlety, rozbić bardzo cienko.
Mięso oprószyć solą i pieprzem, odstawić na godzinę.
FARSZ
Paprykę umyć, osączyć, pokroić w kostkę.
Pieczarki umyć, osączyć, pokroić.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Na patelnię wlać tłuszcz, rozgrzać, wrzucić cebulę, przesmażyć na rumiano.
Do cebuli dodać pieczarki, paprykę, chwilę poddusić.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, poddusić wszystko razem.
Na brzeg mięsa nakładać porcje farszu, zwijać w roladki, układać roladki w naczyniu żaroodpornym. Włożyć do piekarnika, piec 60 minut w 220 stop, co jakiś czas polewając je wytworzonym się podczas pieczenia sosem.
Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę z naczynia, aby roladki ładnie się zarumieniły.
Świetne roladki Danusiu, wygladają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne roladki, chętnie bym zjadła do ziemniaczków.
OdpowiedzUsuńile wychodzi tych roladek z 1 kg schabu?
OdpowiedzUsuńZ 1 kg wychodzi 10 roladek, ale jak schab pokrojony będzie cieniej to i więcej, gdzieś ze 13 roladek
Usuń