W moim domu uwielbiają takie ciasta
Cappuccino z ajerkoniakiem
SKŁADNIKI:
BISZKOPT
jajka-6 szt
mąka -1 szkl
cukier-1 szkl
proszek do pieczenia -1 łyżeczka
KREM
śmietana kremówka Puratos-2 szkl
kawa cappuccino czekoladowe- 5 łyżek
PONCZ
ajerkoniak -5 łyżek
DEKORACJA
posypka czekoladowa
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić pianę z białek na sztywno, dodając cukier.
Następnie dodawać po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm.
Piec w 180 stop. przez ok.25 minut.
KREM
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno.
Do ubitej śmietany wsypać kawę cappuccino, wymiksować.
Ostudzony biszkopt nasączyć ajerkoniakiem, wyłożyć krem na ciasto , posypać posypką czekoladową.
Uwielbiam ajerkoniak :-) robię go sama w domu :-) oj spróbowałabym tego ciacha chociaż kawałeczek :-) buziole :-)
OdpowiedzUsuńMmm, i ja bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie i jeszcze ten ajerkoniak:)
OdpowiedzUsuńmmm... to dopiero musi być pychotka !!
OdpowiedzUsuń