sobota, 11 stycznia 2014

Knedle z żółtym serem



Knedle z żółtym serem









SKŁADNIKI:
Mąka -1,5 szkl
Mąka ziemniaczana -4 łyżki
Jajko -1 szt
Ser żółty starty
Keczup do polania knedli
Ziemniaki ugotowane i ostudzone -1 kg
Sól
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę . Do ziemniaków dodać mąki, jajko, sól, zagnieść ciasto. Uformować z ciasta wałeczki o średnicy 4 cm i formować krążki, spłaszczać je w dłoni i nakładać po trochu startego sera na środek ciasta, dobrze zlepiać by ser nie wypłynął. Wrzucać knedle na wrzącą i osoloną wodę, gotować od wypłynięcia ok.5 minut. Knedle gorące wyjmować na talerze i polać keczupem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)