sobota, 11 stycznia 2014
Kluski z kiełbaską
Kluski z kiełbaską
SKŁADNIKI:
1,70 kg ziemniaki ugotowane i zmielone
1 szt jajka
360 g mąka
3 łyżki mąka ziemniaczana
400 g cebula podsmażona
0,5 kg kiełbasa cienka zmielona
Sól
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowane ziemniaki, przepuścić przez maszynkę.
Do ziemniaków dodać obie mąki i jajko, zagnieść ciasto.
Nożem odcinać krążki grubości 2 cm.
Spłaszczać je w dłoniach, na środku kłaść kiełbasę zmieloną.
Ciasto dokładnie zlepiać formując okrągłe kluski.
Kluski kłaść partiami do osolonej wrzącej wody.
Gotować 5 minut od wypłynięcia.
Kluski wyjmować łyżką cedzakową na talerze i posypać zrumienioną cebulką z tłuszczem.
Nie dodajemy żadnych przypraw do zmielonej kiełbasy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)