Polityka prywatności

sobota, 23 grudnia 2017

Ryba po grecku

                                               Ryba po grecku






Jak tradycja każe, na moim stole wigilijnym nie może zabraknąć tej pysznej ryby po grecku.

Taką rybę można podawać na ciepło, jak i na zimno.




Składniki:
filet z białej ryby ( dorsz, mintaj)
marchewka - 2 duże szt
pietruszka - 1 duża szt
seler - 1/2 szt
cebula - 4 szt
olej lniany SEM CO- 4 łyżki
sól i pieprz
listki laurowe
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy - 200 ml
woda - 2 szkl
Panierka:
mąka do obtaczania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Warzywa obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, przesmażyć na oleju.
Dodać do podsmażonej cebuli, warzywa i przyprawy, dusić 2 minuty.
Następnie wlać wodę i dusić jeszcze kilka minut.
Koncentrat pomidorowy dodać na końcu, razem poddusić, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą pieprzem i przyprawą do ryb, obtaczać w mące, smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.
Układać ryby w salaterce warstwami, ryby i warzywa na przemian.

czwartek, 21 grudnia 2017

Postna kapusta z grzybami

                                                           Postna kapusta z grzybami




                                              Semco oleje tłoczone na zimno


Kapusta z grzybami co roku gości na naszym stole Wigilijnym. 
Bardzo lubię taką kapustę, przygotowaną na oleju rzepakowym.




Składniki:
grzyby suszone - 2 pełne garście
kapusta kiszona - 1 kg
listki laurowe - 2 szt
ziele angielskie - 3 ziarenka
sól i pieprz
olej rzepakowy SemCo  - 4 łyżki
cebula - 1 szt
Przygotowanie:
Grzyby przełożyć do miski, zalać wodą do wymoczenia, na kilka godzin.
Z wody wyjąć grzyby łyżką cedzakową do garnka, dodać połowę wody,  w której moczyły się grzyby, gotować kilka minut.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju.
Następnie do grzybów dołożyć dobrze opłukaną i odciśniętą kapustę, oraz przyprawy i cebulę, dusić na wolnym ogniu z olejem do miękkości grzybów i kapusty.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.







niedziela, 17 grudnia 2017

Naleśniki zapiekane w budyniu

                                                     Naleśniki zapiekane w budyniu










Takie naleśniki podaje się całkiem schłodzone.
Gorące naleśniki zaraz po przygotowaniu, będą się rozlewać i nie da się ich pokroić.
Szybkie i sycące naleśniki z dżemem łowicz, zapiekane w budyniu, pod puchową pierzynką.
Przepis zaczerpnięty z ruskiej strony.

Składniki:
Ciasto:
3 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
sól
1 łyżeczka cukru
3 szkl mleka
tłuszcz do smażenia
masło do wysmarowania formy
Nadzienie:
dżem truskawkowy Łowicz
rodzynki
Budyń:
2 budynie karmelowe
0,5 l mleka
2 łyżki cukru
Pianka:
białka - z  3 jaj
cukier - 0,5 szkl
kwasek cytrynowy- szczypta
Przygotowanie:
Ciasto:
Do miski wlać mleko, dodać szczyptę soli i jajka, zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,  dodać do mleka, zmiksować.
Smażyć na tłuszczu naleśniki, smarować dżemem, zwijać w rulony.
Formę do pieczenia wysmarować masłem, układać w niej jedno na drugim naleśniki, posypać rodzynkami.
Budyń:
Budynie wsypać do garnuszka, wlać trochę mleka, rozmieszać.
Pozostałe mleko przelać do garnka, zagotować z cukrem.
Rozmieszany budyń, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu.
Gorącym budyniem, zalać naleśniki.
Włożyć formę z naleśnikami do nagrzanego do 170 stop. piekarnika, piec przez 25 minut.
Pianka:
Następnie pianę ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po trochu cukier i kwasek cytrynowy.
Wyłożyć ubitą pianę na budyń i zapiekać jeszcze 5 minut.
Smacznego!


                                                 #lowicz #dzem #konfitura #truskawki

Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK

czwartek, 14 grudnia 2017

Kotleciki drobiowe na patyku

                                                      Kotleciki drobiowe na patyku








Przepis bierze udział w konkursie ;) 



#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen



Kotleciki w sam raz na raz, szybkie , smaczne i bardzo ładnie podane.
Podawać można z różnymi sosami, ja podałam z keczupem.
Smakują dobrze na ciepło jak i na zimno.

Składniki 
filet drobiowy - 500 g
cebula - 1 szt
sól i pieprz
bułka kajzerka - 1 szt
tłuszcz do smażenia
bułka tarta do panierki
keczup łagodny Kotlin do podania.
Przygotowanie:
Filety zmielić w maszynce.
Cebulę obrać, bułkę namoczyć w wodzie odcisnąć.
Składniki połączyć, wymieszać z przyprawami.
Formować małe kulki z mięsa, obtaczać w bułce tartej, smażyć na tłuszczu.
Wyjmować kulki z patelni na ręcznik papierowy, do osączenia z nadmiaru tłuszczu.
Kuleczki nabijać na patyczki od szaszłyków, podawać z keczupem.





I LOVE KETCHUP

Jeżyki mięsno - ryżowe

Jeżyki mięsno - ryżowe








Szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego jeszcze jakie ładne.
Pomysł na pyszną, imprezową przekąskę z ketchupem Kotlin.
Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony.
Składniki:
filet z kurczaka - 1 szt podwójna
cebula - 1 szt
czosnek - 1 ząbek
bułka kajzerka - 1 szt
sól i pieprz - do smaku
papryka ostra- szczypta
ryż długo ziarnisty - 5 łyżek
kostka drobiowa - 1/2 szt
woda gotowana  do kostki - 2 łyżki
ketchupu  łagodnego Kotlin (do podania)
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.
Cebulę i czosnek  obrać, zemleć w maszynce z odciśniętą bułką i mięsem drobiowym.
Połowę kostki drobiowej, rozpuścić w gotowanej wodzie, wlać do mięsa, aby mięso nie było za suche.
Dokładnie wymieszać masę mięsną.
Z mięsa formować kulki, obtaczać w ryżu, układać na pokrywce z dziurami i parzyć nad wodą, przykryte pokrywką do miękkości ryżu.
Podawać jeżyki z keczupem.


Przepis bierze udział w konkursie ;) 


#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen

 I LOVE KETCHUP

niedziela, 3 grudnia 2017

Zupa krem z dyni i białej fasoli

                                                 Zupa krem z dyni i białej fasoli




                                                                 Nóż Ambition 



                                                                   #myAmbition
W sklepie Dajar na hasło ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie zniżkę 10% na produkty Ambition (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)
                                                   

Pyszna i sycąca zupa krem na jesienną pogodę.
Przepis zaczerpnięty z źródło
Składniki :
fasola biała - 1 puszka
dynia - 800 g po obraniu
cebula - 1 szt
czosnek - 2 ząbki
bulion warzywny - 650 ml
sól i pieprz
oliwa z oliwek
1 łyżeczka imbiru
½ łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka papryki
Dekoracja
pestki z dyni
pietruszka karbowana
Przygotowanie:
Dynię przekroić na połowę, wydrążyć środek, obrać i pokroić w większą kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę, cebulę przesmażyć na oliwie, posypaną przyprawami.
Do podsmażonej cebuli dodać dynię i czosnek,  jeszcze chwilę podsmażyć.
Następnie wlać bulion warzywny, gotować do miękkości dyni.
Po tym czasie zblendować zupę.
Fasolę odlać z zalewy, dodać do zupy, razem wszystko zagotować na wolnym ogniu.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać udekorowaną natką pietruszki i posypaną pestkami dyni.
Zdrowa jesień na talerzu

środa, 29 listopada 2017

Kotleciki a'la ratatouille

                                                         Kotleciki a'la ratatouille

                                  Przepyszna zdrowa jesień na talerzu, kotleciki podałam z sosem czosnkowym.








                                                    Nóż Ambition 

                                                              #myAmbition
W sklepie Dajar na hasło ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie zniżkę 10% na produkty Ambition (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)




Składniki:
cebula - 1 szt
ziemniaki - 4 szt
marchewka - 1 szt
szpinak mrożony - 4  kulki
brokuł - 1/2 szt
papryka czerwona - 1 szt
sól i pieprz
vegeta
oliwa z oliwek
jajka - 2 szt
ser żółty - 100 g
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski.
Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Pozostałe warzywa, prócz cebuli również zetrzeć na tarce.
Starte warzywa wymieszać, osolić, odstawić na kilka minut.
Po tym czasie dobrze odcisnąć z nadmiaru wody.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do warzyw.
Następnie dodać jajka i żółty starty ser, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z warzyw formować kotleciki, układać na blasze wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem.
Piec w 180 stop przez ok. 25 minut.
Podawać z sosem czosnkowym.
Zdrowa jesień na talerzu

sobota, 25 listopada 2017

Sałatka z ryżem i pieczarkami

      Szybka, łatwa w przygotowaniu i do tego bardzo smaczna sałatka pieczarkowa.                               

                                                  Sałatka z ryżem i pieczarkami





                                                                     Nóż Ambition 

                                                                 #myAmbition



W sklepie Dajar na hasło ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie zniżkę 10% na produkty Ambition (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)

Składniki:
ryż -2 saszetki
pieczarki - 700 g
jajka - 5 szt
cebula - 1 szt
tłuszcz do smażenia
papryka konserwowa - 1 słoik
por - 1 kawałek mały
groszek konserwowy - 1 puszka
sól i pieprz
vegeta
majonez
pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić z papryką i porem w kostkę.
Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w pół plastry.
Przesmażyć na tłuszczu, cebulę z pieczarkami, posypać Vegetą.
Ryż ugotować al dente, odlać, odcedzić na sicie.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Przełożyć sałatkę do salaterki.

Zdrowa jesień na talerzu

sobota, 18 listopada 2017

Sernik dyniowo makowy

                                                    Sernik dyniowo makowy

                                        Sernik dyniowy w kolorze jesiennym.


                                                               Nóż Ambition






   #myAmbition

W sklepie Dajar na hasło ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie zniżkę 10% na produkty Ambition (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)

Dostałam od koleżanki dynię, więc postanowiłam zrobić sernik dyniowo makowy.
Sernikjest na formę 22 cm, ja zrobiłam w tortownicy 26 cm.

Żródło
Składniki:
Masa dyniowa
jajka - 2 szt.
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
purée z dyni - 500 g
cukier - 50 g
skórka z pomarańczy
Masa serowa:
ser tłusty - 500 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżka z czubkiem
jajka - 2 szt.
cukier - 100 g
mak mielony - 20 g
50 ml mleka, w razie potrzeby
Polewa dyniowa:
jajka - 2 szt.
kwaśnej śmietany - 100 ml
cukier - 20 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
200 g - purée z dyni.
Przygotowanie:
Masa dyniowa:
Dynię wydrążyć z miąższu i pestek.
Pokroić na kawałki.
Skórką do dołu ułożyć na brytfannie i piec w piekarniku nagrzanym przez 35 minut.
Wyjąć z piekarnika, za pomocą łyżeczki, pozbawić skórki, zblendować.
Wyłożyć purée na sito do odcieknięcia soku.
Ostudzone purée z dyni, wymieszać z jajkami i pozostałymi składnikami.
Masa serowa:
Ser zmielić 3 krotnie w maszynce, dodać cukier, utrzeć.
Następnie dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
Gdyby masa serowa była za gęsta, można dodać mleka i wymieszać.
Polewa dyniowa:
Do miski wybić jajka, zmiksować z cukrem.
Purée dodać do jajek i resztę składników, dokładnie wymieszać.
Tortownicę o wymiarach 22 cm (ja miałam dużą 26 cm), wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem.
Na środek tortownicy, wykładamy na przemian, łyżkę sera z makiem i łyżkę masy dyniowej, aż do wyczerpania mas, robić tak jak na ciasto zebra.
Patyczkiem do szaszłyków, przeciągnąć kilka promieni od krawędzi do środka.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do 170 stop. Przez 30 minut.
Wyjąć sernik i wylać polewę dyniową na wierzch, piec jeszcze przez 10 minut.


Zdrowa jesień na talerzu