Polityka prywatności

wtorek, 27 marca 2018

Pieczony schab ze śliwkami

                                                 Pieczony schab ze śliwkami





Na świątecznym stole nie może zabraknąć tak pysznego schabu ze śliwkami.
Taki schab, można podawać na zimno i na ciepło.

Składniki:
schab bez kości - ok. 1,5 kg
śliwki suszone - 200 g
oliwy z oliwek -4 łyżki
majeranek - 1 łyżka
sól i pieprz
Przygotowanie:
Schab opłukać, osuszyć.
Natrzeć mięso solą , pieprzem i majerankiem, odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
W schabie długim i wąskim nożem zrobić otwór, faszerować go śliwkami, dopychając drewnianą łyżką.
Schab obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, następnie przełożyć mięso do rękawa do pieczenia i umieścić go w naczyniu żaroodpornym.
Nagrzać piekarnik do 200 stop, piec przez ok. 15 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stop i piec jeszcze przez ok. 55 minut.
Ostudzony schab pokroić na plastry.

1 komentarz:

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)