Roladki z udek kurczaka
Jeśli mamy już dość tradycyjnych udek pieczonych lub gotowanych, możemy je przygotować choćby w taki sposób.
Składniki:
udka z kurczaka - 6 szt
suszona żurawina - 6 łyżek płaskich
mozzarella ser - 1 opak ( 195 g )
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól i pieprz
papryka ostra
papryka słodka
Przygotowanie :
Udka umyć i osuszyć, wytrybować kości.
Następnie pojedynczo każde mięso z udka wkładamy między folię skórą do deski i staramy się jak najcieniej rozbić, aby nie przedziurawić mięsa.
Rozbite płaty mięsa posolić, posypać szczyptą papryki ostrej odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie mozzarelle pokroić w plastry i układać po plastrze sera i łyżce żurawiny na każdym płacie mięsa zwijać ścisło w zgrabne roladki.
Roladki układać na rozgrzanej patelni posypać słodką papryką i pieprzem zrumienić z obu stron na rumiano.
Zagotować wodę w garnku roladki przełożyć do woreczka zawiązać nicią i gotować na bardzo wolnym ogniu przez 35 minut.
Roladki wyjąć z woreczka foliowego i podawać z kaszą gryczaną.
lubię takie obiadki!
OdpowiedzUsuń