Polityka prywatności

sobota, 28 marca 2020

Szynka wieprzowo- drobiowa

                                                     Szynka wieprzowo- drobiowa






                                                            

Gdy mnóstwo wędlin ugina, się na półkach sklepowych wypełnionych chemią omijam, je szerokim łukiem.
Teraz sama robię wędliny.
Dziś przedstawiam przepis na pyszną szynkę z dwóch różnych mięs, która jest przepyszna.
Przepis według. Karola Okrasy.
Składniki :
Mus z kurczaka
filet z piersi kurczaka – 700 g
sól 
pieprz  mielony – 1 łyżeczka
śmietanka słodka 30% – 50 ml
Szynka wieprzowa :
szynka wieprzowa – 1,30 kg
peklosól – 1,5 łyżeczki
pieprz - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Filet drobiowy, pokroić w kostkę, przełożyć do blendera, zmiksować.
Następnie dodać śmietankę, sól i pieprz, dobrze wyrobić.
Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, dodać do musu z kurczaka, dodać przyprawy i sól peklową, dokładnie wymieszać.
Przełożyć mięso do foliowego woreczka, dobrze ubijać za pomocą pałki do ucierania ciasta, zawijamy woreczek do środka.
Mięso dociskami pokrywą ze sprężyną i odstawiamy na 24 godz. w chłodne miejsce.
Po tym czasie bierzemy wysoki garnek, nalewamy wodę tak, aby poziom wody  był wyższy niż poziom mięsa w szynkowarze.
Wkładamy szynkowar do wody i parzymy przez 2 godziny, temperatura mięsa w szynkowarze powinna wynosić ok. 72°C.
Po tym czasie szynkowar studzimy i wkładamy go na całą noc do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)