Pyszne domowe chrupiące bułeczki z dużą ilością ziaren.
Zdrowe bo domowe, bez żadnych ulepszaczy na śniadanie i nie tylko.
Przepis zaczerpnięty ze strony żródło
Składniki :
150 g mąka - pszenna razowa typ 2000
450 g mąka pszenna typ 480
20 g drożdże świeże lub( 10 g suszonych )
2 łyżki letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
60 g pestek słonecznika
20 g białego sezamu
20 g nasion chia
60 g pestek dyni
30 g oleju
380 g letniej wody
Dodatkowo :
80 g mieszanki ziaren do posypania bułek
woda - 35 g
30 g mąka żytnia typ 720
Przygotowanie:
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i dwie łyżki wody, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Obie mąki wymieszać z ziarnami, dodając rozmieszane drożdże, sól i olej, wymieszać.
Następnie wlać wodę, zagnieść ciasto ręcznie wyrabiać przez 7 minut lub mikserem z hakiem 5 minut
Ciasto powinno być lekko klejące, ale nie dosypywać mąki.
Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
Po tym czasie z podzielonego ciasta na 2 części uformować dwa wałki lekko spłaszczyć i ciąć na trójkąty. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem, odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.
Mąkę żytnią wymieszać z wodą tak przygotowaną mieszanką posmarować bułki i posypać ziarnami.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop.C przez około 30 minut.
Bułek wyszło 12 szt.
Super wyszły te bułeczki :D
OdpowiedzUsuń