Pierożki okazały się hitem w moim domu, domownicy mówili, że lepszych pierogów nie jedli. Przygotowanie kisielu i polanie nim pierożków, był strzałem w dziesiątkę.
Składniki: Ciasto : mąka pszenna - 1/2 kg olej - 2 łyżki wrząca woda - 1 szkl Nadzienie : nektarynki - 1/2 kg Kisiel nektarynkowy: nektarynki dojrzałe - 3 szt cukier - 1 łyżka woda - 1/2 szkl mąka ziemniaczana -2 łyżeczki Dodatkowo : listki mięty Przygotowanie: Nadzienie : Nektarynki wydrylować, pokroić w kostkę, przełożyć do miski, . dobrze wymieszać. Ciasto : Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, olej i wrzątek, wymieszać drewnianą łyżką. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odstawić przykryte ściereczką na kilka minut. Ciasto wałkować na placek, foremką lub szklanką wykrawać krążki, na każdym krążku nakładać porcję nadzienia, dobrze zlepiać, gotować w osolonej wodzie, przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Wybierać pierogi na talerze, łyżką cedzakową. Kisiel nektarynkowy: Nektarynki wydrylować, pokroić w kostkę, przełożyć do rondla. Następnie dodać cukier i połowę wody, chwilę gotować. Mąkę rozmieszać w pozostałej zimnej wodzie, wlać do gotujących nektarynek, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia kisielu. Pierogi podawać polane gorącym kisielem z kawałkami nektaryn i udekorowanymi listkami mięty.
Bardzo lubię piec ciasta i patrzeć jak moi domownicy się nim zajadają. Takie ciasto można przygotować z różnymi owocami. Składniki : Ciasto: żółtka jaj - 5 szt mąka - 3 szkl śmietana kwaśna - 1/2 łyżki cukier waniliowy - 1 opak cukier - 0,5 szkl margaryna lub masło - 250 g proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Pianka budyniowa:
białka jaj -5 szt olej -0,5 szkl budynie śmietankowe - 2 opak cukier -1 szkl sól - szczypta Dodatkowo : śliwki jasne i ciemne cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do miski, dodać zimne pokrojone masło lub margarynę, posiekać nożem. Zrobić w mące dołeczek, dodać żółtka i inne składniki, zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na dwie nierówne części, mniejszą i większą. Przełożyć ciasto do foliowych torebek, włożyć na 25 minut do lodówki. Śliwki opłukać, osączyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Pianka budyniowa : Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy piana jest już ubita, dodawać po trochu cukru, cały czas ubijać. Następnie wsypać do piany budyń , dokładnie wymieszać. Pod koniec mieszania dolewać cienkim strumieniem olej, dokładnie zmiksować. Blachę o wymiarach ( 25x36) wysmarować tłuszczem, wyłożyć większą część ciasta, wylać na ciasto, piankę budyniową, posypać pokrojonymi w kostkę śliwkami. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop. Piec przez około 55 minut. Ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem