Polityka prywatności

wtorek, 18 sierpnia 2020

Kruche ze śliwkami i budyniową pianką



                                                 
Bardzo lubię piec ciasta i patrzeć jak moi domownicy się nim zajadają. 
Takie ciasto można przygotować z różnymi owocami. 
 Składniki : 
Ciasto:
 żółtka jaj - 5 szt 
mąka - 3 szkl
 śmietana kwaśna - 1/2 łyżki 
cukier waniliowy - 1 opak 
cukier - 0,5 szkl 
margaryna lub masło - 250 g
 proszek do pieczenia - 1 łyżeczka 
Pianka budyniowa:
białka jaj -5 szt 
olej -0,5 szkl 
budynie śmietankowe - 2 opak 
cukier -1 szkl 
sól - szczypta 
Dodatkowo : 
śliwki jasne i ciemne 
 cukier puder do posypania ciasta 
Przygotowanie: 
 Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 
Przesiać do miski, dodać zimne pokrojone masło lub margarynę, posiekać nożem. 
 Zrobić w mące dołeczek, dodać żółtka i inne składniki, zagnieść ciasto. 
 Podzielić ciasto na dwie nierówne części, mniejszą i większą. 
 Przełożyć ciasto do foliowych torebek, włożyć na 25 minut do lodówki. 
 Śliwki opłukać, osączyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę. 
Pianka budyniowa : 
Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
 Gdy piana jest już ubita, dodawać po trochu cukru, cały czas ubijać. 
 Następnie wsypać do piany budyń , dokładnie wymieszać. 
 Pod koniec mieszania dolewać cienkim strumieniem olej, dokładnie zmiksować. 
 Blachę o wymiarach ( 25x36) wysmarować tłuszczem, wyłożyć większą część ciasta, wylać na ciasto, piankę budyniową, posypać pokrojonymi w kostkę śliwkami. 
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop. 
Piec przez około 55 minut.
 Ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)