Bardzo lubię piec ciasta i patrzeć jak moi domownicy się nim zajadają.
Takie ciasto można przygotować z różnymi owocami.
Składniki :
Ciasto:
żółtka jaj - 5 szt
mąka - 3 szkl
śmietana kwaśna - 1/2 łyżki
cukier waniliowy - 1 opak
cukier - 0,5 szkl
margaryna lub masło - 250 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Pianka budyniowa:
białka jaj -5 szt
olej -0,5 szkl
budynie śmietankowe - 2 opak
cukier -1 szkl
sól - szczypta
Dodatkowo :
śliwki jasne i ciemne
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Przesiać do miski, dodać zimne pokrojone masło lub margarynę, posiekać nożem.
Zrobić w mące dołeczek, dodać żółtka i inne składniki, zagnieść ciasto.
Podzielić ciasto na dwie nierówne części, mniejszą i większą.
Przełożyć ciasto do foliowych torebek, włożyć na 25 minut do lodówki.
Śliwki opłukać, osączyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę.
Pianka budyniowa :
Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Gdy piana jest już ubita, dodawać po trochu cukru, cały czas ubijać.
Następnie wsypać do piany budyń , dokładnie wymieszać.
Pod koniec mieszania dolewać cienkim strumieniem olej, dokładnie zmiksować.
Blachę o wymiarach ( 25x36) wysmarować tłuszczem, wyłożyć większą część ciasta, wylać na ciasto, piankę budyniową, posypać pokrojonymi w kostkę śliwkami.
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop.
Piec przez około 55 minut.
Ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)