Polityka prywatności

wtorek, 31 lipca 2012

Truskawkowiec z galaretkami


PYSZNE CIASTO TRUSKAWKOWE


Truskawkowiec z galaretkami



Składniki:



















PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT 
Białka oddzielić od żółtek. Obie mąki wymieszać ze sobą, dodając proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, ubijać. Stopniowo dodawać do ubitej piany żółtka, ocet i przesiać przez sito mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej  tłuszczem blachy,włożyć do piekarnika, piec 30 minut w 170 stop. 
PIANKA
 Galaretki rozpuścić każdą w 1 szkl wrzącej wody, wymieszać odstawić do lekkiego stężenia. Mocno schłodzone mleko ubić na sztywno, podzielić na 4 części. Do pierwszej części dodać galaretkę truskawkową Druga to galaretka cytrynowa Trzecia to galaretka -agrestowa Czwarta to kakao. Wszystkie części ubić z mlekiem skondensowanym. 
MUS TRUSKAWKOWY
 Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji. Do miksera wrzucić truskawki,dodać śmietanę, zmiksować. Mus truskawkowy przelać do rondla,doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając. Zdjąć z ognia,wsypać galaretki,dokładnie wymieszać, odstawić. Ostudzony biszkopt przekroić na połowę. 
PRZEŁOŻENIE CIASTA
 1 biszkopt
 2 pianka kakaowa
 3 pianka truskawkowa 
4 pianka cytrynowa
 5 mus truskawkowy 
6 pianka agrestowa 
7 biszkopt 
8 pianka kakaowa 
9 mus truskawkowy 
Na musie truskawkowym ułożyć pokrojone w plastry truskawki. 
Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)