PYSZNE CIASTO TRUSKAWKOWE
Truskawkowiec z galaretkami
Składniki:
- Biszkopt,
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
- 1 łyżka mąka ziemniaczana,
- 1/2 szkl cukier,
- 6 szt jajka,
- 1 szkl mąka,
- 1 łyżka ocet 10%,
- Sól,
- pianka,
- 1 opak galaretka agrestowa,
- 1 opak galaretka truskawkowa,
- 1 opak galaretka cytrynowa,
- 1 puszka mleko skondensowane-niesłodkie,
- 1 łyżka kakao,
- mus truskawkowy,
- 250 g śmietana 24%,
- 1 kg truskawki świeże,
- 2 opak galaretki truskawkowe
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek. Obie mąki wymieszać ze sobą, dodając proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, ubijać. Stopniowo dodawać do ubitej piany żółtka, ocet i przesiać przez sito mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy,włożyć do piekarnika, piec 30 minut w 170 stop.
PIANKA
Galaretki rozpuścić każdą w 1 szkl wrzącej wody, wymieszać odstawić do lekkiego stężenia. Mocno schłodzone mleko ubić na sztywno, podzielić na 4 części. Do pierwszej części dodać galaretkę truskawkową Druga to galaretka cytrynowa Trzecia to galaretka -agrestowa Czwarta to kakao. Wszystkie części ubić z mlekiem skondensowanym.
MUS TRUSKAWKOWY
Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji. Do miksera wrzucić truskawki,dodać śmietanę, zmiksować. Mus truskawkowy przelać do rondla,doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając. Zdjąć z ognia,wsypać galaretki,dokładnie wymieszać, odstawić. Ostudzony biszkopt przekroić na połowę.
PRZEŁOŻENIE CIASTA
1 biszkopt
2 pianka kakaowa
3 pianka truskawkowa
4 pianka cytrynowa
5 mus truskawkowy
6 pianka agrestowa
7 biszkopt
8 pianka kakaowa
9 mus truskawkowy
Na musie truskawkowym ułożyć pokrojone w plastry truskawki.
Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)