SKŁADNIKI:
mąka -2,5 szkl
cukier 1 i 1/4 szkl
jajka -7 szt
cukier waniliowy -1 opak
masło -200 g
mąka ziemniaczana -1 łyżka
proszek do pieczenia -1 opak
cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Masło rozetrzeć z cukrem waniliowym. Żółtka oddzielić od białek, dodawać stopniowo do masła, ucierając. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać,aż cukier się rozpuści. Do piany łyżką dodawać masę żółtkową, wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Jagody umyć, osączyć, oprószyć mąką. Na całe ciasto posypać jagodami. Piec w 170 stop.przez 35 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)