Polityka prywatności

czwartek, 26 lipca 2012

Smerfetka


                                      Smerfetka

                                                       





  • BISZKOPT
  • mąka pszenna 1/2szkl
  • proszek do pieczenia 1łyżeczka
  • woda zimna -2 łyżki
  • jajka 4szt
  • mąka ziemniaczana 1/2szkl.
  • cukier 0,5 szkl
  • ocet -1 łyżeczka
  • MASA BUDYNIOWA
  • mleko -2 szkl
  • cukier -4 łyżki
  • margaryna -210 g
  • mąka -5 łyżek
  • PIANKA
  • śnieżki 2 opak
  • mleko -1,5 szkl
  • galaretka niebieska -2 opak
  • woda -1 szkl
  • delicje jagodowe -2 opak
  • WIERZCH CIASTA
  • galaretki niebieskie -2 opak
  • woda -0,5 l
  • PRZYGOTOWANIE:
    BISZKOPT 
    Białka ubić na sztywno. 
    Pod koniec ubijania dodać cukier ubijać.
     Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. 
    Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 2 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy,włożyć do piekarnika,piec 25 minut w 180 stop.
     MASA BUDYNIOWA 
    Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem. 
    Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 5 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową. Margarynę rozetrzeć.
     Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa.
     Na samym końcu do masy dodać 3 łyżki stężałej galaretki, wziętej z masy piankowej ,wymieszać
     MASA PIANKOWA 
    Galaretki rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody, dokładnie rozmieszać. 
    Do miski wsypać śnieżki,zalać mlekiem,ubijać mikserem na sztywno. 
    Do ubitej pianki stopniowo dodawać po łyżce lekko ściętej galaretki, cały czas ubijając. 
    WIERZCH CIASTA
     Galaretki rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody, odstawić do stężenia. 
    PRZEKŁADANIE CIASTA
     Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, ułożyć na niej delicje. Przykryć ciastka pianką,na piankę wylać galaretki, schłodzić w lodówce.







6 komentarzy:

  1. świetne ciasto, jadłam kiedyś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam ciasto, do masy budyniowej i pianki użyłam mleka Wypasionego i margaryny Dobrej Gospodyni - zawsze ich używam i Smerfetka też wyszła doskonale

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. jakie oryginalne, bardzo fajnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)