PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
Białka ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać cukier ubijać.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 2 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy,włożyć do piekarnika,piec 25 minut w 180 stop.
MASA BUDYNIOWA
Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem.
Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 5 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową. Margarynę rozetrzeć.
Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa.
Na samym końcu do masy dodać 3 łyżki stężałej galaretki, wziętej z masy piankowej ,wymieszać
MASA PIANKOWA
Galaretki rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody, dokładnie rozmieszać.
Do miski wsypać śnieżki,zalać mlekiem,ubijać mikserem na sztywno.
Do ubitej pianki stopniowo dodawać po łyżce lekko ściętej galaretki, cały czas ubijając.
WIERZCH CIASTA
Galaretki rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody, odstawić do stężenia.
PRZEKŁADANIE CIASTA
Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, ułożyć na niej delicje. Przykryć ciastka pianką,na piankę wylać galaretki, schłodzić w lodówce.
lubię takie kolorowe ciacha ;)
OdpowiedzUsuńświetne ciasto, jadłam kiedyś:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam ciasto, do masy budyniowej i pianki użyłam mleka Wypasionego i margaryny Dobrej Gospodyni - zawsze ich używam i Smerfetka też wyszła doskonale
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało.
UsuńPozdrawiam :)
jakie oryginalne, bardzo fajnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMniam. :D
OdpowiedzUsuń