Składniki
Mąka -500 g
Miód -4 łyżki
Jajka -2 szt
Masło -1/2 kostki
Cukier waniliowy -2 opakowania
Soda -1łyżeczka
Cukier -1/2 szkl.
Śmietana 36% -0,5l
Galaretka cytrynowa -1 szt
Śmietan-fix - 1 opakowanie
Cukier puder -2 łyżki
Masa krówkowa-1 puszka
Orzechy włoskie -200 g
Etapy przygotowania
CIASTO
Mąka, miód, jajka, masło, 1 cukier waniliowy, soda, cukier 1/2 szkl.
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i upiec osobno.
Piec w 190 stop. do zrumienienia ciasta.
KREM
Śmietana, cukier waniliowy, cukier puder, śmietan fix, galaretka cytrynowa.
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. gotowanej wody, i odstawić do wystygnięcia.
Ubić śmietanę, w trakcie ubijania dodać cukier puder, cukier waniliowy, śmietan fix.
Na koniec wlać wystudzoną galaretkę i dobrze ubić.
Gęstym kremem przełożyć placek.
Wierzch placka posmarować masą krówkową i posypać orzechami włoskimi.
wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńA na jak dużą blaszkę to ciasto?Próbowałam na prostokątną ale starczyło tylko na jeden spód...
OdpowiedzUsuńWymiary blachy (22x40 cm)
UsuńMam pytanie czy to ciasto ono jest takie twarde i takie musi być czy coś żle zrobiłam.?
UsuńTak po upieczeniu ono jest twarde bo jest na miodzie, na drugi dzień po przełożeniu będzie dobre
UsuńDanusiu jestem oczarowana tą Twoją krówkę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJak długo trzeba piec ciasto? (proszę o podanie w czasie, bo pierwszy raz robię takie ciasto i nie chcę, aby moja mama się na mnie zdenerwowała jak coś przypalę :) )
OdpowiedzUsuńGdy tylko się ciasto zrumieni zaraz wyjmuje około 10 minut
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo
UsuńCiasto super smaczne, dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńpyszności, kradnę przepis! ;)
OdpowiedzUsuńAleż on mnie kusi!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto!
OdpowiedzUsuńciekawy przepis
OdpowiedzUsuńWitam. Czy blachę podczas pieczenia ciasta czymś wyłożyć albo posmarować? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńProszę wyłożyć blaszkę papierem:))
UsuńDZIĘKUJE ZA ODPOWIEDŹ I GRATULUJE ZDOLNOŚCI KULINARNYCH. POZDRAWIAM.
UsuńPrzepyszne :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobne. :) Jest mega pyszne! :)
OdpowiedzUsuńDanusiu pyszne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńznam to ciasto doskonale! warto je upiec:)
OdpowiedzUsuńznane, smaczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,mam pytanie, czy masę krowkowa z puszki trzeba wczesniej gotować ?
OdpowiedzUsuń