Papryka wychodzi smaczna i chrupiąca
Papryka konserwowa
SKŁADNIKI:
6 szkl woda,
4 kg papryki kolorowej
1 szkl ocet 10%,
7 łyżek cukier,
1 łyżka Sól,
8 ziarenek ziele angielskie,
0,5 opak gorczyca,
1 łyżka na słoik olej,
1 liść na słoik liść laurowy
czosnek -2 ząbki
PRZYGOTOWANIE:
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Do dużego garnka wlać wodę,zagotować. Pokrojoną paprykę wrzucać na wrzącą wodę, na 5 minut by ją sparzyć. Następnie paprykę odcedzić na durszlaku,gorącą nakładać do słoików,układamy ciasno paprykę w słoikach. Do każdego słoika włożyć po listku laurowym,gorczycę i łyżce oleju.
ZALEWA:
Do garnka wlać wodę,dodać ocet,sól, cukier i ziele angielskie. Obrać czosnek i drobno pokroić,dodać do zalewy,zagotować. Gorącą zalewą zalać paprykę,zakręcić słoiki i odstawić do góry dnem. Tak przygotowanej papryki już nie pasteryzujemy.
ZALEWA:
Do garnka wlać wodę,dodać ocet,sól, cukier i ziele angielskie. Obrać czosnek i drobno pokroić,dodać do zalewy,zagotować. Gorącą zalewą zalać paprykę,zakręcić słoiki i odstawić do góry dnem. Tak przygotowanej papryki już nie pasteryzujemy.
Super :-) bardzo lubię paprykę konserwową. Muszę taką zrobić :-)
OdpowiedzUsuń