Tarta z winogronami
SKŁADNIKI:
Ciasto
mąka -2 szkl
jajko -1 szt
cukier -2 łyżki
śmietana 18% -2 łyżki
masło 200 g
szczypta soli
tłuszcz do formy
bułka tarta.
KREM:
śmietana-18 %-1,5 szkl
galaretka cytrynowa -1 opak
woda gotowana -1 szkl
winogrona białe-150 g
winogrona czerwone-150 g
winogrona ciemne-150 g
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypać mąkę,dodać posiekane masło,cukier,jajko,sól i śmietanę,zmiksować robotem.
Następnie wyłożyć zmiksowaną kruszonkę na posypaną mąką stolnicę i szybko zagnieść kruche ciasto,formując kulę.
Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 35 minut do zamrażalnika.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim wysmarowaną margaryną i wysypaną tartą bułką formę na tarte.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop.przez ok 15 minut.
Galaretkę zalać szkl,gotowanej wody,dokładnie wymieszać,odstawić do lekkiego stężenia.
Schłodzoną śmietanę ubić,dodając po łyżce galaretki,dalej ubijać.
Krem wyłożyć na ostudzoną tartę.
Winogrona oderwać od szypułek, opłukać,osączyć,ułożyć na kremie.
Tarte odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)