Fantazyjne oponki wiedeńskie nie tylko na tłusty czwartek
Oponki wiedeńskie
SKŁADNIKI:
CIASTO
jajka -6 szt
mąka -240 g
sól-szczypta
masło-100 g
mleko -0,5 l
cukier -1 łyżeczka
tłuszcz roślinny do smażenia
LUKIER
3 łyżki woda,
300 g cukier puder,
sok z cytryny,
2 łyżki rum,
olejek cytrynowy
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę,aż powstanie kula ciasta,ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku,cały czas ucierając. Gotową zaparzoną masę nakładać do szprycy,wyciskać krążki ciasta na natłuszczony papier pergaminowy. Zsuwać z papieru oponki na wrzący tłuszcz. Smażyć oponki zaraz po przygotowaniu w głębokim i wysokiej temperaturze tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową oponki na ręcznik papierowy,aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. LUKIER Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, rumu i tyle wody, aby utworzyła się gęsta masa do lukrowania pączków. Przyprawić olejkiem. Oponki zanurzać w lukrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)