Torcik makowo śmietankowy
SKŁADNIKI:
BISZKOPT I
mąka -0,5 szkl
jajka -4 szt
cukier - 1 szkl
mąka ziemniaczana -0,5 szkl
proszek do pieczenia -1 łyżeczka
BISZKOPT II
8 żółtek
2 całe jajka
0,5 szkl cukru
3/4 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
CIASTO Z MAKIEM
8 białek
0,5 szkl maku
0,5 szkl mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
KREM I
400 ml śmietana kremówka 36%
1 opak galaretka kiwi
1 szkl gotowanej wody
KREM II
400 ml śmietany kremówki
1 opak galaretki cytrynowej
1 szkl gotowanej wody
PONCZ
0,5 l wody gotowanej
1 kieliszek spirytusu
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT I
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut.
BISZKOPT II
Żółtka i 2 całe jajka utrzeć z cukrem na puch. Do masy żółtkowej przesiać przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut.
CIASTO Z MAKIEM
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany stopniowo dodawać mak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.30 minut.
KREM I
Galaretkę kiwi rozmieszać w wodzie,odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do śmietany dodawać po łyżce galaretki,dalej ubijać.
KREM II
Przygotować tak samo jak pierwszy krem.
PONCZ
Do gotowanej wody,dodać cukier,sok z cytryny i spirytus,wymieszać.
SKŁADANIE CIASTA
Biszkopt II Dobrze biszkopt nasączyć,na biszkopt wyłożyć: Krem I Ciasto makowe Krem II Biszkopt I Dobrze biszkopt nasączyć. Wierzch i boki posmarować II kremem. Ciasto schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)