Bakaliowy Milky Way
SKŁADNIKI:
KRUSZONKA
orzechy włoskie posiekane -270 g
herbatniki w czekoladzie -250 g
margaryna -2/3 kost
MASA MILKY WAY
batony milky way duże 3 szt
mleko -1 szkl
żelatyna 1 opak (na litr wody)
śmietana 36%- 2 szkl
cukier -3 łyżki
ananasy w syropie -1 puszka
POLEWA
1 jajko
margaryna 0,5 kost
cukier -3 łyżki
kakao -3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka włożyć margarynę, roztopić, dodać orzechy. Herbatniki posiekać nożem, dodać do orzechów, wymieszać. Masę podzielić na 2 części.
POLEWA
Do miski wybić jajko, dodać kakao, cukier, dobrze zmiksować. Następnie miksując powoli wlewać rozpuszczoną gorącą margarynę, miksować do zgęstnienia polewy
MASA
Batony pokroić na drobno. Mleko zagotować, odlać połowę mleka. Do jednej połowy dodać batony, do drugiej żelatynę, dobrze wymieszać do rozpuszczenia składników. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać ostudzoną żelatynę i masę batonikową, wymieszać. Formę do pieczenia o wymiarach (25 na 36 cm), wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę kruszonki, dobrze docisnąć ręką na blasze. Na masę wyłożyć krem, na kremie ułożyć połowę osączonych i pokrojonych ananasów. Przykryć drugą połową kruszonki. Zrobić kleksy na cieście z polewy, posypać resztą pokrojonych ananasów, odstawić ciasto do lodówki
Wygląda szałowo :) na pewno wypróbuję pozdrawiam
OdpowiedzUsuńI'm really inspirfed witth your writing talents as
OdpowiedzUsuńsmartly as wkth the layout to your weblog.
Is thks a paid subject matter or did yyou customize
it your self? Anywqay stay up the excellent high quality writing, iit is
rare to look a nice blog like this one today..