Pulpety z niespodzianką
Składniki:
mięso mielone - 500 g
bułka tarta -3 łyżki
cebula - 1 szt
jajka 4 szt
sól i pieprz
mąka do obtaczania
3 łyżki bułki tartej
2 kostki rosołowe
śmietana- 200 ml
pieczarki - 300 g
masło 1,5 łyżki do smażenia
koperek świeży - 0,5 pęczka
kapusta pekińska pokrojona -3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Dwa jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę.
Koperek opłukać, drobno pokroić.
Do miski włożyć mięso mielone, jajka, bułkę, sól i pieprz, wyrobić masę mięsną.
Formować okrągłe pulpety, spłaszczać je na dłoni, na środku pulpetów układać połowę jajka, obsypać wokół jajka, kapustą pekińską i koperkiem, dobrze zlepiać, formując okrągłe pulpety.
Posypać pulpety koperkiem i kapustą, dobrze docisnąć.
Pulpety panierować w mące, wrzucać na gotującą wodę z kostkami rosołowymi, gotować na wolnym ogniu, kilka minut.
Pieczarki umyć, osączyć, pokroić , przesmażyć na maśle, razem z pokrojoną w kostkę cebulką, dodać do pulpetów.
Sos zagęścić śmietaną, gdyby był za rzadki, dodać łyżkę mąki.
Pulpety podawać polane sosem pieczarkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)