Rolada różana śmietankowa
SKŁADNIKI:
jajka- 6 szt
mąka -6 łyżek
cukier -6 łyżek
proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
tłuszcz
barwnik spożywczy czerwony-szczypta
barwnik zielony -szczypta
KREM
śmietana kremówka
cukier puder -2 łyżki
truskawki
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto na różę
Z jednego jajka, oddzielić białko od żółtka. Białko ubić z łyżką cukru, na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać żółtko i barwnik czerwony, dalej ubijając. Łyżkę mąki wymieszać z odrobiną proszku, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem, natłuścić tłuszczem. Łyżeczką wykładać porcje ciasta, rozmazując je po papierze, tak aby powstały nam róże.
2. Ciasto na listki
Przygotować ciasto tak samo jak pierwsze, tylko dodać barwnik zielony. Łyżeczką wykładać ciasto, między różami, by nam powstały zielone listki. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stop.na 5 minut. 3.Ciasto biszkoptowe Trzecie ciasto przygotować w ten sam sposób z pozostałych składników, tylko bez barwników. Ciasto wylać na podpieczoną dekorację, włożyć do piekarnika, piec do lekkiego zrumienienia. Z upieczonej rolady , usunąć pergamin, zawinąć ciasto w ściereczkę.
KREM
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Truskawki umyć , osączyć, pokroić na połówki. Roladę rozwinąć, posmarować śmietaną, ułożyć połówki truskawek, ciasno zwinąć w rulon. Roladę odstawić do lodówki.
piękna rolada:)
OdpowiedzUsuńŚWIETNY POMYSŁ..
OdpowiedzUsuńŚwietna rolada:)
OdpowiedzUsuń