Rafaello na herbatnikach
SKŁADNIKI:
mleko 2 i 1/2 szkl
żółtka 3 szt
mąka 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
cukier 1 szkl
masło 300 g
wiórki kokosowe 250 g
herbatniki 4 paczki
spirytus do smaku
PRZYGOTOWANIE:
W 1/2 szkl mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szkl mleka zagotować z cukrem, dodać rozmieszaną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń. Masło utrzeć dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i spirytus. Na blasze położyć herbatniki. 1-herbatniki 2-masa 3-herbatniki 4-masa 5-herbatniki 6-masa Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Włożyć do lodówki.
Wygląda smakowicie! Uwielbiam raffaello i robię bardzo często.
OdpowiedzUsuńsuper, na herbatnikach jeszcze nie jadłam, ale nadrobię to na pewno, bo ciasto wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPyszności Danusiu :-) zjadłabym kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńwspaniałe.
OdpowiedzUsuńciacho przepyszne :)
OdpowiedzUsuńna jaką blache ?
OdpowiedzUsuńśrednia blaszka
Usuńwitam, ale chyba w przepisie jest błąd, 5 łyżek mąki na 2,5 szkl. mleka to wychodzi beton a nie budyń :)
OdpowiedzUsuńTu nie ma błędu wszystko się zgadza, jest w przepisie 2 łyżki mąki pszennej i 3 ziemniaczanej.
UsuńPozdrawiam
witam, podjęłam się wykonania tego wypieku i niestety po dodaniu łącznie 5 łyżek mąki (po zmieszaniu z mlekiem wcześniej i żółtkami) zrobił się beton, nadal nie rozumiem tych proporcji, 5 łyżek mąki na 2,5 szkl. mleka to zdecydowanie za dużo, jak Pani wychodzi z tych składników masa o konsystencji budyniu
OdpowiedzUsuńNo nie wiem jak może wyjść beton, u mnie wychodzi idealnie, póżniej ugotowany i ostudzony budyń ucieram z masłem i wszystko jest ok.
UsuńPozdrawiam