Możemy chłodnik również podać , jak ktoś lubi z jajkiem gotowanym
Chłodnik z botwinki
SKŁADNIKI:
kefir - 1 l
ogórek świeży - 1 szt
rzodkiewki -0,5 pęczka
botwinka - 1 pęczek
sól
pieprz
koperek- 2 łyżki
ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Rzodkiewki umyć, opłukać. Ogórka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, razem z rzodkiewką. Koperek umyć, osączyć, drobno pokroić. Botwinkę umyć, drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać szklanką wody, gotować na wolnym ogniu kilka minut, ostudzić. Następnie dodać do botwinki rzodkiewki, ogórka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać wszystko z kefirem, doprawić do smaku solą i pieprzem, udekorować listkami bazylii, jak kto woli można dodać ugotowane jajko na twardo. Schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)