Gołąbki z pęczakiem i grochem
SKŁADNIKI:
groch - 40 dag
pęczak - 20 dag
kapusta biała- 1 główka
cebula - 2 szt
sól i pieprz
tłuszcz
koncentrat pomidorowy- 2 łyżki
majeranek
mąka
bulion warzywny - 1 szkl
PRZYGOTOWANIE:
Z kapusty usunąć głąba. Włożyć kapustę do garnka z osoloną wodą, gotować do momentu, aż zaczną odchodzić liście od kapusty. Zdejmować liście z kapusty, które są miękkie, jeśli nie wszystkie liście są miękkie, to wkładamy z powrotem kapustę do wody i jeszcze przez chwilę gotujemy. Z ostudzonych liści usuwamy nerwy.
FARSZ
Gotujemy pęczak i groch oddzielnie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Połączyć cebulę z grochem i pęczakiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na liście, zwijać gołąbki. Układać ciasno gołąbki w garnku na liściach kapusty, zalać ,połową bulionu, dusić do miękkości na wolnym ogniu. W pozostałym bulionie rozmieszać koncentrat pomidorowy, wlać do gołąbków. Zagęścić wywar mąką z odrobiną wody, zagotować.
świetny pomysł na farsz:)
OdpowiedzUsuń