SKŁADNIKI:
Ciasto naleśnikowe
mąka -500 g
mleko - 1 szkl
jajka - 2 szt
sól
woda mineralna gazowana- 1 szkl
tłuszcz
Farsz
kasza gryczana - 250 g
grzyby leśne mrożone - 600 g
cebula - 2 szt
tłuszcz
wegeta
sól i pieprz
Oraz
bułka tarta
jajka - 3 szt
olej do smażenia
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto naleśnikowe
Do miski wsypać mąkę, wybić jajka, dodać szczyptę soli oraz mleko i wodę, zmiksować ciasto.
Na rozgrzanym tłuszczu, smażyć naleśniki na złoty kolor.
Farsz
Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko.
Grzyby posiekać, udusić na tłuszczu.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
Połączyć kaszę z grzybami i cebulą, doprawić do smaku wegetą, solą i pieprzem, wymieszać.
Nakładać farsz na każdym naleśniku, zawijać w krokiety i obtaczać w jajku i tartej bułce.
Smażyć krokiety z obu stron na złoty kolor.
smacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń