Bardzo często robię galantynę, moja rodzinka ją uwielbia
Galantyna z kurczaka
Składniki
kurczak 2 kg
udka z kurczaka 3 szt
jajka 2 szt
kaszy manny 2 łyżki
czosnek granulowany 1 łyżeczka
majeranku 1 łyżka
sól i pieprz
przyprawy do kurczaka 1 opak
PRZYGOTOWANIE
Krok 1
Skórę z kurczaka nacinamy wzdłuż, zaczynając od piersi. Następnie usuwami kości ze środka. Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin.
Krok 2
FARSZ
Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy.
Krok 3
Z kurczaka zrzynami trochę piersi i rozkładamy na skórze, tak by wkoło i na środku skóry znajdowały się cienkie płaty piersi. Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry.
Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry
Krok 4
Następnie tak przygotowane mięso ściśle rolujemy i wkładamy do siatki do pieczenia. Wierzch galantyny dobrze obsypać przyprawami, włożyć galantynę do rękawa. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć galantynę na 65 minut.Gotową galantynę pokroić w grubsze plastry, ułożyć na półmisku
Bardzo pyszne i pomysłowe Danusiu :) serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńna kanapki do świeżego chlebka znakomita i wiemy co jemy :)
OdpowiedzUsuń