Ten wypiek jest po prostu rewelacyjny
Ciasto śmietanowo-czekoladowe
SKŁADNIKI:
KRUSZONKA
cukier 0,5 szkl
margaryna 1 kost
żółtka 6 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka 3 szkl
tłuszcz do formy
KREM CZEKOLADOWY
śmietana kremówka czekoladowa- 750 ml
śmietana - 18% - 400 ml
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń śmietankowy 1 opak
białka jaj - 6 szt
wiórki kokosowe zalane 2 tygodnie wcześniej spirytusem - 3 łyżki
cukier kryształ - 0,5 szkl
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
Do miski wsypać mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Margarynę pokroić na kawałki, dodać razem z żółtkami i cukrem do mąki, przygotować kruszonkę. Podzielić kruszonkę na 2 części. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć na blachę połowę kruszonki.
KREM CZEKOLADOWY
Do wysokiego naczynia wylać śmietankę czekoladową i śmietanę 18% zmiksować. Następnie dodać wiórki w spirytusie, budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Pianę ubić z cukrem na sztywno, dodać do śmietany czekoladowej, ostrożnie wymieszać. Wyłożyć krem na kruszonkę i posypać resztą kruszonki. Piec ok.45 minut w 175 stop.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)