Pasztet z królika babka
SKŁADNIKI:
królik - 2 kg
podgardle wieprzowe - 60 dag
wątróbka - 40 dag
jajka - 4 szt
bułka kajzerka - 3 szt
marchewka- 2 szt
pietruszka - 1 szt
seler -0,5 szt
por - kawałek
liście laurowe - 2 szt
ziele angielskie - 4 ziarenka
pieprz i sól
gałka muszkatołowa
cebula - 1 szt
tłuszcz
bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
Podzielone mięso z królika opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować. Warzywa obrać, opłukać dodać razem z przyprawami i cebulą do mięsa, gotować do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać podgardle i wątróbkę, gotować. Wyjąć mięso, ostudź , a następnie oddziel mięso od kości. Bułki namoczyć w wywarze mięsnym, odcisnąć. Królika , wątróbkę i podgardle oraz bułki zmielić dwa razy w maszynce do mięsa. Dodać do masy jajka, przyprawy, wymieszać. Wyrób masę, przełóż do dwóch form wysmarowanych tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec godzinę w temp. 180°C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)