Polityka prywatności
▼
środa, 19 marca 2014
Karczek duszony w sosie własnym
Do obróbki mięsa najlepsze jest mięso wieprzowe otrzymywane ze sztuk o masie ok.100kg
Najlepsze jest mięso lekko przerośnięte tłuszczem.
Mięso wieprzowe jest bardzo delikatne, chyba że użyjemy do potraw kulinarnych mięsa ze starych wieprzy to wtedy jest mięso twarde i łykowate.
Stare mięso zawsze jest ciemnoróżowe, a z młodych sztuk jest jasnoróżowe.
Konserwujemy mięso wieprzowe przez solenie i peklowanie.
Więcej na temat wieprzowiny, znajdziecie w tym linku.
Serdecznie zapraszam
Zapraszam na stronę : KLIK
Karczek duszony w sosie własnym
SKŁADNIKI:
karkówka - 80 dag
sól i pieprz
mąka do obtoczenia
liść laurowy
tłuszcz do smażenia
wegeta
PRZYGOTOWANIE:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na 4 kotlety grubości 2 cm, lekko rozbić. Każdy płat mięsa oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przełożyć mięso do garnka, podlać wrzącą wodą, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Gdy mięso jest już miękkie, zagęścić sos mąką, zagotować. Podawać z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)