środa, 19 marca 2014

Karczek duszony w sosie własnym


Do obróbki mięsa najlepsze jest mięso wieprzowe otrzymywane ze sztuk o masie ok.100kg
Najlepsze jest mięso lekko przerośnięte tłuszczem.
Mięso wieprzowe jest bardzo delikatne, chyba że użyjemy do potraw kulinarnych mięsa ze starych wieprzy to wtedy jest mięso twarde i łykowate.
Stare mięso zawsze jest ciemnoróżowe, a z młodych sztuk jest jasnoróżowe.
Konserwujemy mięso wieprzowe przez solenie i peklowanie.
Więcej na temat wieprzowiny, znajdziecie w tym linku.
Serdecznie zapraszam 
 Zapraszam na stronę : KLIK




 




 Karczek duszony w sosie własnym

 SKŁADNIKI:
 karkówka - 80 dag
 sól i pieprz
 mąka do obtoczenia
 liść laurowy 
tłuszcz do smażenia
 wegeta

 PRZYGOTOWANIE: 
 Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na 4 kotlety grubości 2 cm, lekko rozbić. Każdy płat mięsa oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przełożyć mięso do garnka, podlać wrzącą wodą, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Gdy mięso jest już miękkie, zagęścić sos mąką, zagotować. Podawać z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)