Zrazy wołowe
SKŁADNIKI:
mięso wołowe - 4 plastry
ogórek kiszony - 1 szt
papryka czerwona - 4 paski
boczek wędzony - 4 plastry
cebula - 1 szt
sól i pieprz
musztarda - 1 łyżka
mąka do obtoczenia zrazów
bulion warzywny - 1 szkl
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać pieprzem.
Każdy plaster wołowiny posmarować cienko musztardą, położyć na każdy plaster mięsa, kawałek ogórka, plaster boczku, pasek papryki czerwonej i krążki cebuli, zwinąć ciasno w roladkę, spiąć wykałaczką.
Zrazy obtoczyć w mące, smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Przełożyć zrazy do rondla, podlać bulionem warzywnym, dodać przyprawy, dusić do miękkości zrazów.
Gdy zrazy są miękkie oprószyć sos mąką, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować.
Zrazy podawać z kluskami śląskimi oblane sosem.
Więcej na temat wołowiny, znajdziecie w tym linku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)