Sezon truskawkowy już się kończy, więc polecam ciasto z truskawkami i jagodami
Ciasto jagodowo- truskawkowe
SKŁADNIKI:
jajka -7 szt
cukier -1 szkl
mąka -2 i 1/2 szkl
cukier waniliowy -1 opak
margaryna palma -200 g
mąka ziemniaczana -1 łyżka
sól
proszek do pieczenia -1 opak
tłuszcz
cukier puder do posypania ciasta
truskawki 250 g
jagody 250 g
PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem waniliowym. Pianę z cukrem ubić na sztywno, dodać masę żółtkową i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na wolnych obrotach miksera dobrze wymieszać. Brytfannę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Truskawki i jagody umyć, oszypułkować, osączyć, obsypać mąką. Na cieście ułożyć jagody i truskawki. Wstawić do piekarnika, piec 35 minut w 170 stop. Upieczone ciasto ostudzić, posypać cukrem pudrem
pychotka ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu:)
Usuńwspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńMałgorzata K daylicooking
Dziękuję
UsuńWspaniałe połączenie smakowe :)
OdpowiedzUsuń