Muffiny możemy przygotowywać z różnymi owocami .
Ze względu na sezon jagodowy, przygotowałam oto takie muffinki z przepisu alex
Muffiny jogurtowe z jagodami
SKŁADNIKI:
jogurt naturalny - 270 ml
śmietana zwykła - 270 ml
cukier - 1 szkl
jajka - 3 szt
mąka - 3 szkl
cukier waniliowy - 1 opak
olej - 4,5 łyżki
jagody - 1,5 szkl
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cukier puder do posypania muffinek
PRZYGOTOWANIE:
Jagody przebrać, umyć, osączyć. Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać olej , jajka, dokładnie zmiksować. Następnie cukier i cukier waniliowy, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jogurtowej ostrożnie wymieszać. Wsypać jagody do ciasta i lekko łyżką zakręcić ciasto. Formę na muffiny wysmarować tłuszczem i wyłożyć 3/4 ciasta do foremek. Nagrzać piekarnik do 180 stop.Włożyć foremkę z ciastem do piekarnika i piec ok. 25 minut. Za pomocą patyczka należy sprawdzić czy muffiny już się upiekły, jeżeli patyczek jest suchy to znaczy że są upieczone. Gotowe muffinki posypać cukrem pudrem
Pyszne te muffinki. Mam jeszcze zamrożone jagody to zrobię :-)
OdpowiedzUsuń