Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką
SKŁADNIKI:
jogurt naturalny - 1 szkl
mąka - 2,5 szkl
jajka - 3 szt
cukier -3/4 szkl
proszek do pieczenia -2 łyżeczki
olej- 1/2 szkl
tłuszcz do formy
czarna porzeczka- 2 szkl
KRUSZONKA
wiórki kokosowe - 3 łyżki
mąka - 3/4 szkl
masło -1/2 kost
cukier - 1/2 szkl
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski wybić jajka, ubić mikserem. Następnie dodać cukier dalej ubijać na gładką masę. Wlać jogurt do masy żółtkowej, wymieszać. Do wymieszanej masy dodać olej, dokładnie zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, ostrożnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Porzeczki opłukać, usunąć szypułki, osączyć. Wierzch ciasta dobrze posypać porzeczkami.
KRUSZONKA
Połowę masła stopić, resztę posiekać z mąką i cukrem. Dodać chłodne roztopione masło i wiórki kokosowe, rozetrzeć ciasto w palcach na niewielkie grudki. Posypać kruszonką owoce, wstawić ciasto do piekarnika, piec 50 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem
Bardzo pyszny przepis na ciasto. Lubię słodkości z porzeczkami fajnie równoważą się smaki :-)
OdpowiedzUsuńZnalazłam dzisiaj ten przepis około południa i właśnie wyciągnęłam ciasto z piekarnika. Pięknie wyrosło, a maślany zapach kruszonki roznosi się po domu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń