Proste i szybkie ciasto , które zawsze się udaje. Moja rodzinka uwielbia ciasta z letnimi owocami do kawki
Maślankowe ciasto z agrestem
SKŁADNIKI:
maślanka- 1 szkl
mąka - 2,5 szkl
jajka - 3 szt
cukier -3/4 szkl
proszek do pieczenia -2 łyżeczki
olej- 1/2 szkl
tłuszcz do formy
agrest - 300 g
KRUSZONKA
wiórki kokosowe - 3 łyżki
mąka - 3/4 szkl
margaryna -1/2 kost
cukier - 1/2 szkl
PRZYGOTOWANIE:
Jajka wybić do miski, dodać cukier miksować na najwyższych obrotach przez ok.5 minut. Olej połączyć z maślanką, zmiksować dodać do masy żółtkowej, wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, mieszać na najniższych obrotach. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Agrest przebrać, opłukać, osączyć. Posypać agrestem ciasto maślankowe. Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier i wiórki kokosowe, rozetrzeć na kruszonkę. Kruszonką posypać owoce agrestu. Włożyć blachę do piekarnika. Piec 45 minut w 180 stop.
Super! Nawet nie wiedziałam, że agrest już jest :D Ciacho wygląda pyysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Hi, after reading this remarkable piece of writing i am too glad to share my know-how here with colleagues.
OdpowiedzUsuń