Kurczak faszerowany
SKŁADNIKI:
kurczak świeży 2 kg
pieczarki 0,5 kg
wieprzowe mięso mielone 0,5 kg
ser żółty 250 g
jajka 2 szt
przyprawa do kurczaka 1 torebka
cebula 1 szt
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
smalec do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Z kurczaka usuwamy kości.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu na złoty kolor.
Pieczarki umyć, osączyć, drobno pokroić.
Dodać pieczarki do cebuli, dusić do odparowania wywaru.
Ser żółty zetrzeć na tarce.
Wszystkie składniki farszu połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
Farszem nafaszerować kurczaka.
Zaszyć lub spiąć wykałaczkami , dobrze go z zewnątrz natrzeć przyprawą, włożyć kurczaka do rękawa i odstawić na 12 godzin do lodówki.
Przed pieczeniem na godzinę wyjąć z lodówki, piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez
1 godz 25 minut
Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, by nabrał kurczak koloru.
Smacznego !
Pycha
OdpowiedzUsuńDziekuję
Usuńświetny pomysł na niedzielny obiad:)
OdpowiedzUsuńO ja Cie jak pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń