Szynka drobiowa z szynkowara
SKŁADNIKI:
piersi z kurczaka -1,5 kg
pektosoli - 3 łyżeczki płaskie
żelatyny - 3 łyżeczki
wody - 0,5 szkl
sól morska czosnkowa z ziołami - 1 łyżeczka
pieprz biały - 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, dobrze rozbić tłuczkiem do mięsa.
Do wody dodać żelatynę, oraz inne przyprawy, dokładnie wymieszać.
Przygotowaną zalewę wlać do mięsa, dobrze wyrobić.
Woreczek foliowy umieścić w szynkowarze, włożyć mięso , dokładnie ubić, aby było jak najmniej powietrza.
Dobrze zakręcić woreczek , szynkowar zamknąć.
Odstawić szynkowar na 24 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie do wysokiego garnka wlać zimną wodę, włożyć szynkowar i parzyć przez 1,5 godziny w 80 stop.
Następnie wyjąć szynkowar, schłodzić go pod zimną wodą i odstawić do lodówki na noc.
Rano wyjąć szynkę z szynkowara.
Danusiu pysznie wyglada, a jaka zdrowa, bez zbędnych ulepszaczy :-)
OdpowiedzUsuńchętnie bym wcinała kanapeczki z taką szyneczką :))
OdpowiedzUsuńTeż często robię wędliny w szynkowarze, takie domowe są najlepsze
OdpowiedzUsuńMam szynkowar aluminiowy i po gotowaniu na wysokość wody zrobił się czarny. Czy wam też ?
OdpowiedzUsuńU mnie nie zrobił się czarny
Usuńu mnie też zrobił się czarny
UsuńA jaka żelatyne zastosowac?taką specjalną do gotowania?
OdpowiedzUsuńNa jakiej pojemnosci szynkowara jest tn przepis ?
OdpowiedzUsuń