Sałatka z pomidorem i brokułem
SKŁADNIKI:
fasolka szparagowa -200 g
brokuł -0,5 szt
kalafior -0,5 szt
pomidor 3 duże szt
jajka -5 szt
majonez -2 łyżki
olej -3 łyżki
woda -3 łyżki
sos winegret francuski -1 opak
sól
PRZYGOTOWANIE:
Z fasolki szparagowej usunąć końce.
Kalafiora i brokuła podzielić na małe różyczki, opłukać.
Gotować we wrzącej i osolonej wodzie brokuły i kalafiora kilka minut, fasolkę kilka minut dłużej.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w grubsze paski.
Pomidory opłukać, osączyć, pokroić w podłużne kawałki.
Warzywa ugotowane odcedzić, osączyć, fasolkę pokroić na mniejsze kawałki.
Układać w misce najpierw pomidory, jajka, warzywa.
Sos francuski rozmieszać z wodą i oliwą.
Do sosu dodać majonez, dobrze wymieszać, polać sosem sałatkę.
Podawać zaraz po przygotowaniu.
Bardzo fajna sałatka. Wygląda smakowicie i zawiera wszystkie składniki jakie lubię :-)
OdpowiedzUsuńLubię takie sałatki, wogle lubię warzywa
OdpowiedzUsuńczy warzywa można na parze?
OdpowiedzUsuńMożna :)
Usuń