Przepis pochodzi z kolorowej gazetki Ciasta.
Ciasto z jabłkami jest bardzo pysznym ciastem.
Ciasto z jabłkami
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
śmietana - 4 łyżki
żółtka jaj - 5 szt
mąka - 4 szkl
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
jajka - 3 szt
margaryna - 200 g
cukier - 1 szkl
cukier waniliowy - 1 opak
MASA JABŁKOWA
galaretka cytrynowa - 1 opak
cukier - 0,5 szkl
jabłka szara reneta - 1400 g
DODATKOWO
tłuszcz do blachy
cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
MASA JABŁKOWA
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć jabłka do garnka, dodać cukier, przesmażyć. Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać.
CIASTO KRUCHE:
Schłodzoną margarynę pokroić na kawałki, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną.
Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Podzielić ciasto na 2 części.
Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ciasta, podpiec w piekarniku na rumiano.
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową i resztę ciasta.
Włożyć blachę z ciastem do piekarnika i piec 35 minut w 180 stop.
Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Danusiu właśnie w tej chwili piekę jabłecznik :) co za zbieg okoliczności , a twoje wygląda pysznie .
OdpowiedzUsuńdla mnie szarlotka w każdym wydaniu jest smaczna:)
OdpowiedzUsuńDanusiu poproszę kawałeczek tego pysznego ciacha :-)
OdpowiedzUsuńProszę Marzenko się częstować :)
UsuńBardzo lubię jabłeczniki, chętnie bym teraz skubnęła kawałeczek
OdpowiedzUsuń