Zawsze robiłam tradycyjną pizze, ale dziś postanowiłam to zmienić i dodać do niej jeszcze warzywa na patelnię.
Warzywka otrzymałam dzięki uprzejmości firmy IGLOTEX.
Pizza z warzywami była przepyszna.
Zapraszam na ich stronę https://www.facebook.com/Iglotex
Pizza z warzywami
SKŁADNIKI:
Ciasto
woda ciepła - 0,5 szkl
mąka - 2 szkl
olej -2 łyżki
sól
drożdże - 40 g
ser żółty - 12 plastrów
DODATKI:
warzywa na patelnię po polsku - 450 g ( IGLOTEX)
pieczarki - 5 dużych ( u mnie mrożone)
cebula - 4 szt
kiełbasa cienka - 1 pętko
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
oregano
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Do miski pokruszyć drożdże, dodać olej, szczyptę soli i ciepłą wodę, mieszając do rozpuszczenia drożdży.
Następnie dodać mąkę, zagnieść ciasto.
Odstawić ciasto na 25 minut w ciepłe miejsce.
FARSZ
Warzywa lekko przesmażyć na tłuszczu.
Cebulę obrać, pokroić w pół plastry, kiełbasę w plasterki, przesmażyć.
Pieczarki opłukać, osączyć, pokroić, przesmażyć na tłuszczu, wymieszać razem z cebulą i kiełbasą. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto.
Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym i posypać oregano.
Na cieście ułożyć cebulę wymieszaną z pieczarkami i kiełbasą.
Następnie wyłożyć warzywa.
Pizze wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop na 30 minut.
Po tym czasie wyjąć pizze i ułożyć na niej plastry sera żółtego i z powrotem wsunąć do piekarnika do rozpuszczenia się sera.
Podawać pizze z dowolnymi sosami.
smacznie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny sposób na wykorzystanie warzyw :-) super Danusiu :-)
OdpowiedzUsuńPysznosci u Ciebie Danusiu, mniam
OdpowiedzUsuń