Z tej porcji wychodzi duża wąska blaszka i mała keksówka.
Pieczeń rzymska z papryką i ogórkiem
SKŁADNIKI:
mięso mielone - 2 kg
bułka kajzerka - 2 szt
cebula - 1 szt duża
tłuszcz do smażenia
papryka czerwona - 1 szt
papryka żółta - 1 szt
ogórki małosolne - 2 szt
jajka - 2 szt
natka pietruszki - 1 pęczek
sól i pieprz do smaku
papryka ostra w proszku
mleko do namoczenia bułek
bułka tarta do posypania pieczeni
czosnek - 2 ząbki
PRZYGOTOWANIE:
Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
Do miski wyłożyć mięso, dodać bułki, przesmażoną i ostudzoną cebulkę, oraz obrany i przeciśnięty czosnek.
Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić razem z ogórkami w drobną kostkę, dodać do mięsa.
Natkę pietruszki opłukać, osączyć, pokroić i razem z jajkami i przyprawami dodać do mięsa mielonego, dokładnie wymieszać.
Foremki do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć do foremek mięso, wierzch posmarować lekko olejem i posypać tartą bułką.
Nagrzać piekarnik do 180 stop, piec przez 1 godz.
Moja ulubiona wersja pieczeni. Czasem jeszcze robię włoską wersję z oliwkami, pieczarkami i serem fetą, też polecam
OdpowiedzUsuńW takiej paprykowej wersji jeszcze nie jdałam, napewno pyszna
OdpowiedzUsuń