Polityka prywatności

wtorek, 18 listopada 2014

Kotlet de volaille'a

Pyszne i soczyste kotlety drobiowe z chrupiącą skórką

Kotlet de volaille'a






SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka 1 szt podwójna
masło -12,5 dag
jajko -1 szt
bułka tarta -3 łyżki
mąka -2 łyżki
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 4 porcje, lekko rozbić tłuczkiem. 
Następnie obsypać filety solą i pieprzem. 
Masło mocno schłodzone, pokroić w słupki. 
Każdy słupek masła, układać na  filecie drobiowym. 
Zwijać  filety jak  krokiety, spiąć wykałaczkami .
Jajko wybić do miski, roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. 
Panierować devolay w mące, jajku i tartej bułce. 
Smażyć de volaille'a  w głębokim tłuszczu, na wolnym ogniu przez kilka minut na złoty kolor.

14 komentarzy:

  1. wspaniały i pyszny, a przede wszystkim prawdziwy de volaille :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serduszko kochane, to nie jest prawdziwy de volaille. Oryginalny de volaille jest z całej piersi kurczaka wraz z kosteczką od skrzydełka. Nie ma też mowy w oryginale o spinaniu wykałaczkami czy czymkolwiek innym. Kotlet musi być tak rozbity by po wsadzeniu w niego słupka masła idealnie go zlepić. Ten wspaniały i pyszny kotlet, to jedna z milionów przeróbek de volaille'a :)

      Usuń
    2. Słuszna uwaga to nie jest oryginalny de volaille.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie roladki, pyszne są

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadzam się z panem Slawomirem ,podany przez niego przepis jest aułtentycznym de volaille

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zgadzam się z panem Sławomirem, to nie jest wersja oryginalna.

      Usuń
  4. A nie powinno t w środku się znaleźć coś więcej oprócz masła ? Jakieś pieczarki ... sama kie robiłam ale z tego co pamiętam jak jadłam .

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robie do srodka szynka w kostke maslo koper i ser. Jest pycha polecam same maslo to chyba slabo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oryginalny to samo masło wszystkie inne to już roladki.Pozdrawiam

      Usuń
  6. Prawdziwy de volaill jest z samym masłem a nie jak nie którzy wrzucają co popadnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Kotlet powinien wyglądać tak jak opisała Pani Sławomira itd....

    OdpowiedzUsuń
  8. Można też zrobić przyprawę własną tzn słodka papryka sol pieprz trochę vegety wSzyszko wymieszać i po rozbiciu piersi tym posypac a do środka koperek maselko i ser topione i zrobić piękne roladki☺

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)