Polityka prywatności

poniedziałek, 10 listopada 2014

Miodownik z powidłami

Ciasto jest przepyszne z dodatkiem powideł śliwkowych nie jest takie słodkie. 
Po upieczeniu ciasto jest twarde, należy je jeść następnego dnia :)


Miodownik z powidłami






SKŁADNIKI:

Ciasto
masło - 1/4 kostki
śmietana - 3 łyżki
cukier - 3/4 szkl


jajka - 2 szt
mąka - 3 szkl
soda - 2 łyżeczki
miód sztuczny - 3 łyżki
KREM
kasza manna - 5 łyżek
mleko - 0,5 l
margaryna - 1 kost
cukier - 0,5 szkl
Dodatkowo :
sok z cytryny
aromat rumowy
powidła śliwkowe- 180 g
Polewa :
śmietana 24% -2 łyżki
margaryna - 2 łyżki
cukier - 2 łyżki
kakao - 2 łyżki
 PRZYGOTOWANIE:
Ciasto
Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą, dodać cukier, jajka i pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części.
 Wyłożyć ciasta na blachy wysmarowane tłuszczem 
Upiec każdy placek oddzielnie na złoty kolor. 
Krem 
Do rondla wlać mleko, dodać cukier, zagotować. 
Następnie na gotujące się mleko wsypać kaszę, energicznie mieszając, aby nie zrobiły się kluchy, gotować do zgęstnienia, ostudzić. 
Do miski przełożyć pokrojoną na kawałki margarynę, utrzeć. 
Do utartej margaryny dodawać po łyżce zimnej kaszy manny, 2 krople aromatu rumowego i łyżkę soku z cytryny, dokładnie utrzeć. 
Podzielić na 2 części i 2 łyżki odłożyć na wierzch do posmarowania ciasta. 
Polewa:
 Do rondla wlać śmietanę dodać cukier, margarynę i kakao, na wolnym ogniu doprowadzić do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru. 
Składanie ciasta: 
Pierwsze i drugie ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i kremem.
 Przykryć ostatnim plackiem, posmarować kremem i polać polewą.

7 komentarzy:

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)